Analytics

torsdag 24 december 2020

God jul!

Detta inlägg blir inte så mycket mer än en hälsning om God Jul 🎄 

Efter jul ska motorn ur. Orosmolnet är vår 9-3 -99 som ska besiktas dagen innan nyårsafton och där måste ett bromsok fram bytas innan. Det tar i och för sig inte så lång tid. 

God Jul på er och på återseende! 

lördag 19 december 2020

Motorlyft lånad

På vinst och förlust med låga förhoppningar om napp slängde jag ut en fråga på Facebook-gruppen för jag bor. Jag undrade om någon hade en motorlyft att låna ut. Till min förvåning fick jag två napp. Det är väldigt roligt att folk är så hjälpsamma. Jag åkte och lånade motorlyften hos Sture i området där jag bor. Stort tack! 
Nu återstår att göra en lyftkrok och själva arbetet med att lyfta ur drivpaketet.

På återseende! 

torsdag 17 december 2020

Förberedelse för motorlyft

Jag skickat en förfrågan om mitt golv jag vill ha tillverkat, men jag har ännu inte fått något svar. 

Ikväll tömde jag ur kylarvätskan som egentligen bara bestod av vatten då det var det enda jag fyllde på i våras inför uppstart av motorn. Det är lite lustig lösning när man ska tömma ur kylarvätskan. Kranen är lätt att öppna på motorns nedre vänstra sida. Sedan får det bara rinna ut på bottenplåten och ut genom hål i den. Ganska enkelt sätt och dessutom hyfsat lätt att fånga upp med kärl under sen. 
Kylaren är demonterad och även slangarna till vattenpump och motorblock. Det blir lite tomt i motorrummet. 
Motorstaget på vänster sida lossades. De sex skruvarna till motorkuddarna under motorn plockades bort. Luftburken försvann för att få lite mer plats. Jag plockade bort vattenpump/generator för att komma åt att se hur kopplingsvajern var fäst i kopplingsarmen men det gav inte mycket mer synfält. Startmotorn fick jag inte loss då jag saknar en böjd nyckel att komma åt med. Här ses kopplingsvajern. 

Det var bara att skruva in vajerspännaren så kunde vajern plockas loss.

Många småsaker ska lossas och efter att ha lossat kopplingsvajern lossades frihjulsmanövreringen, diverse elkablar och tändkablarna m.m. Tempgivaren i toppen lossades lätt och det gick bra att skruva loss muttern och samtidigt hålla givaren still för att kabeln inte skulle rotera. Kvar att lossa är växellådsfästet i torpedväggen inifrån och vajern till hastighetsmätaren som sitter i växellådan. Ja, växellänkaget måste också delas vid torpedväggen. Därefter ska höger spindelhus vikas ut nedåt så drivaxeln går att dra ut. Den vänstra drivaxeln antar jag åker ur när växellåda och motor dras lite åt höger. Det visar sig. 

Jag hade först tänkt lyfta ut bara motorn och sedan växellådan men verkstadshandboken sa tydligt att om växellådan ska ut ska den tas ihop med motorn så jag gör väl så. 

Undra vad motor och växellådan väger tillsammans? Jag har ingen motorlyft och i dessa Corona-tider är lyfthjälp inte smidigt att ta hit. Min fru Ulrika har erbjudit sig att hjälpa till. Det kanske blir en krok i taket eller en ställning av reglar och lite assistans av frun.

Det var allt för denna gång. På återseende! 

torsdag 10 december 2020

Nobeldag

Först intogs Nobelmiddag som den 9-åriga dottern lagat till hela familjens stora belåtenhet. Senare började veckans garagetid som denna gång skedde i arbetsrummet. 
Jag behövde göra klart min golvplåt och några andra plåtar i CAD. Ritningarna är nästintill klara. Hoppas min tilltänkta tillverkare fortfarande vill tillverka dem. Annars får jag hitta en ny. 
Tyvärr blir det inte så mycket mer idag men jag kan bjuda på en bild på min CAD-modell som inte är komplett och allt ska inte tillverkas. 

På återseende! 

fredag 4 december 2020

Ta lite mått till ny kostym

Näe, någon kostym blir det väl inte av det här. Däremot var kvällens arbete att ta de sista måtten till kupégolvet och trösklarna. Skulle som vanligt ha varit ute igår istället men ibland kommer det saker i vägen.
Profilmall, vinkelmätare, skjutmått och tumstock användes det ikväll. I princip gjorde jag det mesta av detta i våras redan. Jag till och med en 3D CAD-modell och en plåtutbredning 95% klar. Kom inte längre då men nu är tanken att beställa ett golv och plåtar till trösklarna. Får ser om de jag pratat med i våras om att tillverka fortfarande är sugna på det.
I övrigt tog jag lite mått på andra saker som ska tillverkas men de måtten har jag nog kanske redan någonstans. Är det någon som har koll på plåttjocklek på golvet och trösklarna? Trösklarna ligger på ca 1,5 mm men golvet får nog bli 1,2 mm.

Städade också i garaget för det är damm och skräp överallt. Därför kikade jag även lite i garaget då jag måste bygga ett ventilationssystem för att få bort all möjlig damm från luften. Vi får se när det händer. 

På återseende!